Semlor
Marcus mammas recept på väldigt goda släta bullar som är perfekta till semlor. Blir ca 14st.
Förberedelser10 minuter
Tillagningstid30 minuter
Jäsning50 minuter
Total tid1 t 30 minuter
Måltid: Bröd, Dessert, Efterrätt
Keyword: Semlor
- 50 g Smör
- 2.5 dl Mjölk
- 25 g Jäst
- 1.25 dl Kesella
- 2 krm Salt
- 1 tsk Stött kardemumma
- 0.75 dl Socker
- 8 dl Mjöl
- 1 st Ägg Pensla
Smält smör, tillsätt mjölk och låt bli 37°C.
Smula jästen i en bunke. Häll över mjöl och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, kesella, kardemumma, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir smidig. Låt jäsa under duk i 30 min.
Sätt ugnen på 250°C.
Baka ut degen till 14 bollar. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och låt jäsa i 20 min.
Pensla bullarna med ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 5-7 min.