Go Back
+ servings
Skriv ut receptet Add to Collection
0 från 0 röster

Rökt Högrevsgryta På Grill

En fantastiskt smakrik gryta att tillaga med vänner och öl som sällskap (den tar sin tid).
Förberedelser30 minuter
Tillagningstid6 t
Total tid6 t 30 minuter
Måltid: Huvudrätt
Keyword: Grill, Gryta, Högrev, Kamado
Portioner: 4 pers

Equipment

  • Gjutjärnsgryta
  • Grill
  • Rök

Ingredienser

Grill

  • Grillkol
  • Rökflis

Rub

  • 1 tsk Flingsalt
  • 1 tsk Salt
  • 0,5 tsk Svartpeppar
  • 0,5 tsk Paprikapulver
  • 0,5 tsk Lökpulver

Grytingredienser

  • 1 Kg Högrev
  • 1 Kg Potatis
  • 3 st Gul lök
  • 1 Kg Morötter
  • 2 msk Rapsolja
  • 3 krm Torkad Timjan
  • 2,5 dl Vatten
  • Salt
  • Peppar

Instruktioner

Grillförberedelser

  • Blötlägg rökflis från whiskey-tunnor eller pekanträd.
  • Jag gör allt på en kermisk Kamado-grill så både rökning och grillning går i samma grill. Tänd grillen och håll temperaturen stadigt på ca 110-120°C. Se till att det finns utrymme för att tillaga köttet på indirekt värme.

Rökning

  • Mixa ihop ingredienserna till Ruben, torka av blodet från köttet med hushållspapper och gnid in rubben.
  • När grillen är stadig i temperaturen kan du lägga på rökflisen och lägga köttet på indirekt värme. Se till att temperaturen inte går under eller över 110-120°C under tillagningstiden, och se till att du har konstant rökbildning från träflisen. Det kan behöva tillsättas extra flis under tillagningstiden.
  • Låt köttet ligga på tills det når 71°C, hur lång tid det här tar beror på hur tjock köttbiten är, men ca 3-4 timmar.

Grytan

  • Under tiden köttet röks är det dags att förbereda resten. Häll i oljan i kastrullen.
  • Skär lökarna i centimetertjocka halva ringar och lägg i botten på kastrullen.
  • Skala och dela potatisen i fjärdedelar.
  • Skär morötterna i ca 2 cm stora bitar.
  • Häll i vattnet i kastrullen.
  • Krydda med timjan, salt och peppar.
  • När köttet nått 71°C är det dags att plocka av det från grillen och direkt lägga det överst i kastrullen, lägg på lock direkt och placera kastrullen på grillgallret och stäng grillocket igen.
  • Köttet ska nu nå en temperatur 88°C, vilket troligtvis tar ca 2 timmar, och vid det laget kommer resten av grönsakerna också vara tillagade.

Extra

  • Sista halvtimmen av tillagningen kan du passa på att lägga lite andra grönsaker på gallret som tillägg för servering.