En fantastiskt smakrik gryta att tillaga med vänner och öl som sällskap (den tar sin tid).
Förberedelser30minuter
Tillagningstid6t
Total tid6t30minuter
Måltid: Huvudrätt
Keyword: Grill, Gryta, Högrev, Kamado
Portioner: 4pers
Equipment
Gjutjärnsgryta
Grill
Rök
Ingredienser
Grill
Grillkol
Rökflis
Rub
1tskFlingsalt
1tskSalt
0,5tskSvartpeppar
0,5tskPaprikapulver
0,5tskLökpulver
Grytingredienser
1KgHögrev
1KgPotatis
3stGul lök
1KgMorötter
2mskRapsolja
3krmTorkad Timjan
2,5dlVatten
Salt
Peppar
Instruktioner
Grillförberedelser
Blötlägg rökflis från whiskey-tunnor eller pekanträd.
Jag gör allt på en kermisk Kamado-grill så både rökning och grillning går i samma grill. Tänd grillen och håll temperaturen stadigt på ca 110-120°C. Se till att det finns utrymme för att tillaga köttet på indirekt värme.
Rökning
Mixa ihop ingredienserna till Ruben, torka av blodet från köttet med hushållspapper och gnid in rubben.
När grillen är stadig i temperaturen kan du lägga på rökflisen och lägga köttet på indirekt värme. Se till att temperaturen inte går under eller över 110-120°C under tillagningstiden, och se till att du har konstant rökbildning från träflisen. Det kan behöva tillsättas extra flis under tillagningstiden.
Låt köttet ligga på tills det når 71°C, hur lång tid det här tar beror på hur tjock köttbiten är, men ca 3-4 timmar.
Grytan
Under tiden köttet röks är det dags att förbereda resten. Häll i oljan i kastrullen.
Skär lökarna i centimetertjocka halva ringar och lägg i botten på kastrullen.
Skala och dela potatisen i fjärdedelar.
Skär morötterna i ca 2 cm stora bitar.
Häll i vattnet i kastrullen.
Krydda med timjan, salt och peppar.
När köttet nått 71°C är det dags att plocka av det från grillen och direkt lägga det överst i kastrullen, lägg på lock direkt och placera kastrullen på grillgallret och stäng grillocket igen.
Köttet ska nu nå en temperatur 88°C, vilket troligtvis tar ca 2 timmar, och vid det laget kommer resten av grönsakerna också vara tillagade.
Extra
Sista halvtimmen av tillagningen kan du passa på att lägga lite andra grönsaker på gallret som tillägg för servering.