Go Back
+ servings
Skriv ut receptet Add to Collection
0 från 0 röster

Rutbröd

Förberedelser20 minuter
Tillagningstid30 minuter
Jäsning1 t 10 minuter
Total tid1 t 45 minuter
Måltid: Bröd, Frukost, Mellanmål, Tillbehör
Portioner: 4 pers

Equipment

  • Plåtpapper

Ingredienser

Gröt

  • 2.5 dl Havregryn
  • 2.5 dl Vatten
  • 2.5 dl Havremjölk

Deg

  • 100 g Smör
  • 50 g Jäst
  • 1 tsk Salt
  • 0.5 dl Socker eller sirap
  • 1 l Mjöl

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Koka en gröt av havregryn, vatten och mjölk.
  • Smält smöret ovanpå gröten och låt den bli 37°C.
  • Ha i jästen, saltet, sockret och mjölet.
  • Knåda tills degen blir smidig och låt den jäsa i 40 min.
  • Dela degen i två delar och kavla ut på två plåtar med plåtpapper på. De ska vara ca 1 cm tjocka.
  • Låt jäsa i 15 min.
  • Nagga och skär i bitar.
  • Låt jäsa ytterligare 15 min.
  • Grädda i 8-10 min.