Add to Collection
Lägg till måltidsplanering
Rökt Högrevsgryta På Grill
En fantastiskt smakrik gryta att tillaga med vänner och öl som sällskap (den tar sin tid).
Skriv ut
Betygsätt
Lägg till i Receptsamling
Portioner: 4 pers
Equipment
- Gjutjärnsgryta
- Grill
- Rök
Ingredienser
Grill
- Grillkol
- Rökflis
Rub
- 1 tsk Flingsalt
- 1 tsk Salt
- 0,5 tsk Svartpeppar
- 0,5 tsk Paprikapulver
- 0,5 tsk Lökpulver
Grytingredienser
- 1 Kg Högrev
- 1 Kg Potatis
- 3 st Gul lök
- 1 Kg Morötter
- 2 msk Rapsolja
- 3 krm Torkad Timjan
- 2,5 dl Vatten
- Salt
- Peppar
Instruktioner
Grillförberedelser
- Blötlägg rökflis från whiskey-tunnor eller pekanträd.
- Jag gör allt på en kermisk Kamado-grill så både rökning och grillning går i samma grill. Tänd grillen och håll temperaturen stadigt på ca 110-120°C. Se till att det finns utrymme för att tillaga köttet på indirekt värme.
Rökning
- Mixa ihop ingredienserna till Ruben, torka av blodet från köttet med hushållspapper och gnid in rubben.
- När grillen är stadig i temperaturen kan du lägga på rökflisen och lägga köttet på indirekt värme. Se till att temperaturen inte går under eller över 110-120°C under tillagningstiden, och se till att du har konstant rökbildning från träflisen. Det kan behöva tillsättas extra flis under tillagningstiden.
- Låt köttet ligga på tills det når 71°C, hur lång tid det här tar beror på hur tjock köttbiten är, men ca 3-4 timmar.
Grytan
- Under tiden köttet röks är det dags att förbereda resten. Häll i oljan i kastrullen.
- Skär lökarna i centimetertjocka halva ringar och lägg i botten på kastrullen.
- Skala och dela potatisen i fjärdedelar.
- Skär morötterna i ca 2 cm stora bitar.
- Häll i vattnet i kastrullen.
- Krydda med timjan, salt och peppar.
- När köttet nått 71°C är det dags att plocka av det från grillen och direkt lägga det överst i kastrullen, lägg på lock direkt och placera kastrullen på grillgallret och stäng grillocket igen.
- Köttet ska nu nå en temperatur 88°C, vilket troligtvis tar ca 2 timmar, och vid det laget kommer resten av grönsakerna också vara tillagade.
Extra
- Sista halvtimmen av tillagningen kan du passa på att lägga lite andra grönsaker på gallret som tillägg för servering.